Jämthund | Jämthund.se

Jämthund | Jämthund.se

Om bloggen

Hemsidan som p.g.a lättja blev en blogg. Fokus har tidigare legat på jämthunden "Jämtmyrens Brolle", men tyvärr fick han somna in i augusti 2014.

2013

JaktPosted by Daniel 21 Nov, 2013 23:05:31
Inleder som vanligt med att gnälla på min egna uppdateringsfrekvens. Det blir extremt lite, men det finns ju så mycket annat som tar tid...

En vår, en sommar och en höst har passerat sedan den förra uppdateringen. Mycket händer i livet, det ska byggas altaner, gräset ska klippas, ungarna ska roas. I juni hann vi smita iväg och gifta oss, husvagnen blev flitigt använd under sommaren, djurparker ska besökas. Däremellan kommer vardagen med arbete och alltför snabba kvällar. Sena sommarkvällar innebär härliga cykelturer med jycken.

Ähh, nu hoppar vi till hösten. Släppen innan jakt var ingen större hit, 1,5 timmes stånd innan han oförklarligt släppte var det bästa han presterade innan september. Nåt 1 timmes jobb också, men ingen geist.

Septemberjakten inleddes med två gästdagar i norra delen av länet. Varmt för både hundar och förare. Inget upptag måndag. På tisdagen gick jag två svängar med Brolle, halvvägs in i den första så drar hunden iväg 500 meter i bra fart, det vänder och kommer rakt emot mig. Det knakar och brakar i skogen, jag ser en lämplig lucka i tätningen, osäkrar och utskenande kommer en stor... REN!!! Renjävel!

Det var den såten och bra förföljande hade hunden till på köpet... Men han visade ju i alla fall jaktlust och jag fick mig en naturupplevelse! smiley
Bra genomkörare blev dessa två dagar i alla fall inför vår egen premiär på söndagen.

---

Sön-Mån fanns väl egentligen inget att rapportera, bättre fart och sök på Brolle än vad det varit förut dock. På tisdagen blev det upptag och sken på ko+kalv, kalven gick omkull hos en passare, där även kon blev påskjuten. Hunden fortsatte med kon och den "skällde han ihjäl" på stånd några hundra meter bort. Mycket bra av och för jycken.

Efter hundvila+styckning blev nästa jaktdag fredag den 13:e. Upptag på 900m, stånd i kanske en kvart, förmodligen på två älgar som delade på sig. Sen gångstånd och förmodligen sken på den ena, vilken han släppte efter en ganska kort bit. Åter till upptagsplats och i spåret efter den andra som sköts av en passare. Men den hade redan hunnit en bra bit och var nog död ett tag innan hunden var framme.

---

Nästa jaktdag att rapportera om så var vi två tappra jägare ute, båda hundförare. Brolle tog upp älg 400m ifrån mig, efter en halvtimme var jag inne på bra avstånd, hunden jobbade på fint med ko+kalv. Jag fick aldrig något riktigt läge då jag hade hunden farligt till. Efter en mindre sidledsförflyttning fick kon syn på mig och det blev gångstånd. Nytt stånd 800m bort som till slut hamnade nere i en mindre sjö.

Älgarna stod kanske 50m ifrån land och hunden sprang från sida till sida och skällde. När jag efter kanske en halvtimme var inne på skotthåll såg jag i vattnet inte vem som var ko och vem som var kalv. Efter en stund blev jycken "orolig" och började bli "jojoaktig" i sitt "stånd" och skulle nog hitta åt mig. Kon såg sin chans att dra och jag fick in en smäll på kalven i vattnet. Hunden kom åter och var med när jag avslutade. Synd att han inte kunde vara mera trygg på ståndet och fortsätta köra på som han gjort tidigare.


Sedan blev det oktober och mera jakt. Gick min favoritsåt uppe på "Kullen". Upptag drygt 500m från mig. Efter förra jojoarbetet ville jag komma åt och belöna så fort som bara möjligt när han nu åter skällde exemplariskt. Efter drygt 20 minuter var jag inne på ståndet, väl där gick allt som på räls, jag såg hunden, hunden gjorde en förflyttning till vänster, jag såg kalven som flyttade mot höger och pang. Snabbt avslutat och belönat. Jag hoppas han blir mera trygg på stånden och inte släpper så jävla fort. Han behöver nog sitt förarstöd i skogen...

Sedan det kom lite snö i skogen har det inte blivit några större arbeten. Nåt gångstånd som dragit över vatten där jycken lämnat har det blivit. I tisdags var jag ut en sväng också, då blev det upptag på 700m och stånd i kanske 2min innan det tokskenade all världens väg. Kanske 1 km förföljande och sedan återgång.

Visst att skenälgar kanske är lika bra att släppa snabbt, men lite mera lust och vilja vore önskvärt. Jag upplever det som att han blir så brutalt i frånsprungen av älgarna i skogen, trots att jag tycker han är bra tränad. Nånting är inte 100 där.

För att summera jakthösten så är det hans absolut bästa höst hittills. Utan tvekan. Bättre fart, bättre sök, fler ståndskall och betydligt fler upptag, men den riktiga jakten finns tyvärr inte där. Jag hoppas på några fler jaktdagar innan snön och renarna sätter stopp...

  • Comments(0)//www.jamthund.se/#post32